30-03-07

Mount Abu naar Udaipur

Dag 15: Donderdag 29 maart. Mount Abu – Udaipur. Vertrek om 8u30. 185 km.Aankomst om 13u30 in Udaipur. Bezoek aan het bureau van toerisme om een kaart en uitleg. We kregen niet veel uitleg en kaarten???. We zijn de oude stad ingetrokken en zo veel mogelijk gebouwen gaan bekijken. Door zeer smalle vuile straatjes ontdekten we de klokken toren en de markt. Bij een hotel, Jadisch Mahal, werden naar binnen geroepen door de boy. We kregen een geleid bezoek aan de gerenoveerde kamers, gangen, verschillende verdiepingen en het dakterras. Het resultaat van de werken zijn verbluffend en alles is in zijn authenticiteit hersteld. Zeker eens de moeite waard om daar eens te logeren, de prijs niet te na gesproken!!!!. Het volgend bezoek was aan de Jagdish tempel . Een gebouw opgetrokken in 1624 en rondom bewerkt met goddelijke figuren, dansers en allerlei friezen. Rondom staan 4 kleine tempels gewijd aan Shiva, Ganesh, en aan de zon. Binnenin zie je kapitelen en goddelijkheden. Een grote pracht opgetrokken uit wit marmer. Deze tempel in al vroeg open ( 5u30 ) tot s’avonds laat (22u00). Via het Lake Palace meer zijn we terug naar het hotel gewandeld. Eten in het hotel: om 19u20 bestellen we 2x kip met friet en 2 x Sprite . Om 19u40 ontvangen we de 2 Sprite’s maar zonder glas. Het glas laat 5 min op zich wachten. Om 20u10 komt er één bord met kip en frieten, een leeg bord en twee vorken eraan, met de vermelding dat het andere bord twee minuten later komt. Om 20u40 komt het tweede bord met eten. Smakelijk , zo leeft India. De rekening is er onmiddellijk op gevolgd, maar ze hadden geen wisselgeld…….. Onze dag is terug voorbij en we zien uit naar morgen…..

08:53 Gepost door Jos Claes in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mount Abu

Dag 14 : Woensdag 28 maart. Mount Abu. Hotel Lake Palace. We zijn om 6u00 vertrokken naar de sunset plaats om de zonopgang te gaan bekijken. ( zie foto’s) Deze plaats is misschien beter geschikt voor de zonsondergang ( er zijn banken en verhoogjes voorzien) dan voor de opkomende zon, maar het was toch spectaculair. Het dorp zelf zit s’morgens in een smog ( nevel) , of moet ik zeggen rook , gehuld. Verder hebben we alle belangrijke bezienswaardigheden bezocht en nog eens rond geslenterd in het oude stadsgedeelte. De blog verzonden, naar het postkantoor geweest om postkaarten te versturen, naar de bank om geld om te zetten, ja nog een paar kleine dingen die ook moeten gebeuren. De dag was weer gauw om. Het gouvernements museum was ook indrukwekkend. De inkom is 3 roep per persoon, of 0,054 euro persoon. Hier kunt ge de conciërge niet voor betalen. We mochten wel geen foto’s maken maar dat hebben we later toch mogen doen. Hier staan, van over gans Rajasthan , beeldhouwwerken zelfs vanuit de 8ste en 10de eeuw. Het zijn stukken uit tempels en heilige plaatsen , maar hebben in onze ogen een grote kunstwaarde. We sluiten de dag af met een zonnige groet aan alle thuisblijvers.

08:51 Gepost door Jos Claes in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-03-07

Rankpur naar Mount Abu

Dag 13 : Dinsdag 27 maart. Ranakpur – Mount Abu. Vertrek om 8u30. De blog zal nog een dag langer op zich laten wachten want er is hier in Mount Abu geen internet. Overmorgen dan maar. We zijn via kleine wegen naar Mount Abu gereden dan ziet ge wat er eigenlijk in de dorpen gebeurd, hoe er geleefd word. De weg is niet schitterend. We zijn verschillende kuddes van geiten en schapen tegen gekomen. Koeien en honden lopen, liggen of staan overal, zelfs buffels keken ons verwonderd aan. Om 12u 30 waren we in Mount Abu. Dit is een Mekka voor de Hindoes, een beroemd bedevaartsoord voor de Jainisten. Het ligt op 1200 m hoogte op een plateau van het Arawalligebergte , dicht bij de grens met Gujarat ( Pakistan). Het is een uniek landschap met enorme rotsblokken. Het heeft een groot meer en groene plekken met tropische bomen. Op dit ogenblik is het wel erg dor, we zitten midden in het droogte seizoen. De meest beroemde tempel ligt hier. Het is de marmeren tempel van Delwara onderverdeeld in een 5 tal tempels. Opgetrokken vanaf 11de en 12de eeuw zijn dit meesterwerken in marmeren beeldhouwwerken. Jammer dat we er geen foto’s mochten maken. Het is effenaf fantastisch, koepels uit een stuk uitgehouwen, figuren zoals, mensen, dieren, planten en bloemen in zulk een diepte weergegeven, ge kunt er met verwondering naar blijven kijken. Ge hebt een woud van gebeeldhouwde zuilen en bij de ingang vind je eveneens een rij prachtige olifanten. Verder zijn we even het stadje gaan verkennen. Het is niet groot met kleine steegjes. Het was een rustige avondwandeling. Hotel Lake Palace. Dit hotelletje met zicht op het meer valt een beetje tegen. Het heeft een 8 tal oude en slordige kamers.

14:23 Gepost door Jos Claes in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Een dagje Rankpur

Dag 12 : Maandag 26 maart. Ranakpur. Vertrek om 9u30 naar een tempel een paar dorpen verder, maar in Sadri waren ze aan de weg aan het werken en de Macadam machine versperde de weg. Er langs af rijden was onmogelijk. We zijn dan maar terug gekeerd en even op de markt gestopt voor fruit. Sommige fruiten zijn even duur als bij ons, andere zijn dan weer stukken goedkoper. We zullen dan ook nog wel te veel betalen ( die buitenlanders hebben toch geld genoeg??!!) Een voorbeeld: Sapota: ziet eruit als een soort kiwi, iets kleiner, het vruchtvlees is geel tot lichtbruin, er zit en dikke bruine pit in en smaakt niet erg zoet. Pepaya een soort watermeloen, oranje vlees van kleur, binnenin hol met zachte pitten. Groeit in bomen onder een bladeren kroon. De appelsienen zijn hier groen met gele vlekken en smaken meer naar een mandarijn, clementine en zijn toch erg zoet. De appelen zijn ingevoerd ( aan de stickers te zien) . De bananen zijn kleiner als bij ons maar wel lekker. We zijn dan daarna een nederzetting gaan bezoeken , men noemt dat hier een dorp. De bavianen slingerde zich voor ons over de weg, van boom naar boom. Het waren de eerste apen die we hier gezien hebben. Ze hebben een lange staart, grijs van haren, met een wit aureool. Er zaten er wel 30 maar zijn zeer schuw. Verder door de vallei naar een stuwmeer. Het meer staat bijna droog en de boeren waren aan het planten, ploegen, sproeien en het onkruid aan het wieden. Ze kunnen de plantjes hier nog een 3 tal maanden laten groeien tot het regenseizoen terug begint. Dan stijgt het niveau met een 15 tal meter. De bewoners hier hebben niks, een pover bladeren dak boven het hoofd en lompen op een gevlochten bed. De kinderen zijn lief, vuil en vol luizen. We zijn daarna teruggekeerd en de zon heeft ons gebeten. Rood, rood,….. en hopen daarna bruin. De avond is verder rustig verlopen. Tot morgen.

14:21 Gepost door Jos Claes in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Jodhpur naar Ranakpur

Dag 11 : Zondag 25 maart. Jodhpur – Ranakpur. Vertrek om 8:00 uur Aankomst omstreeks 11u30, een kleine 200km. Deze tocht verliep gelukkig zonder accidenten. Als ge ziet hoe er gereden word dan hou je wel even uw hart vast. De tegenliggers rijden over het midden van de weg en wij dan ook maar. Maar op een gegeven ogenblik moesten we wel plaats maken en in de berm gaan rijden. Wij rijden maar met een klein auto-tje en kunnen het niet halen tegen de dikke overladen vrachtwagens. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we een slaapbus en een vrachtwagen , beiden uiteen gereten, hebben zien liggen. Gooi er dan nog de Heilige Koeien tussen , een kudde schapen of geiten, een paar Rikja’s en Toek-Toeks, fietsers en brommers, de mensen massa en de chaos is compleet. Maar we zijn heelhuids aangekomen. Zo vergaat het ons elke dag.Check-inn Hotel : Ranakpur Hill resort Rasakpur Road Post Sadri. 12u30 naar de tempel van Adinath. De tempel ligt maar een 1,5 km van het hotel. Deze prachtige tempel is een pelgrimsoord. Het is de meest imposante Jainistische tempel van India. Hij is opgericht in de 15de eeuw op kosten van een rijke handelaar. Vanbuiten zeer massief en van binnen des te verfijnder en rijkelijk versierd. 1500m² groot , 33 m hoog, 1444 zuilen, waarvan er één niet recht staat ( alleen God is volmaakt, de mens niet???) en geen enkele die gelijk versierd is. Planten, geometrisch motieven, stijlvolle friezen met dieren en dit alles in zuiver wit marmer uitgevoerd. Het is een adembenemend gebouw.Ernaast ligt de tempel van Suparshvanath. Gelegen in een weelderige groene tuin heeft deze tempel een zuilenportaal en een toren die eruit ziet als een maiskolf. Hij staat bekend als de tempel van de prostitutie vanwege zijn gewaagde beelden. Al wandelend terug naar het hotel, langs een dorre omgeving maar toch nog rijkelijk versierd met mooie oranje bloemen, kwetterende vogels ( een soort parkiet) en spelende kinderen. Terug in het hotel verder zitten niksen met een duik in het zwembad.

14:19 Gepost door Jos Claes in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-03-07

 

Hier het eerste stuk van de blog. Sorry voor het lange wachten maar er waren een paar problemen.Reis INDIA.Dag 1: Donderdag 15 maart .Vertrek Brussel – Munchen – Delhi met Lufthansa.Brussel 15u05.Munchen - 19u30.Dag 2 : Vrijdag 16 maart .Aankomst Delhi 7u00, 4u30 uur tijdsverschil ( voor op onze tijd)Taxi 300 Ropies Pree payd, rechts na de uitgang. Een gewone taxi kost al gauw het viervoudige.Hotel Crown Plaza New Delhi 9u00.Wandeling naar de Lotus tempel ( via de slums??) Bahaí house of workship blz 256. Een uit de kluiten gewassen lotus bloem ( met binnenin een bezinnings- en gebedsplaats).Iskcon tempel. De tempel zelf is gesloten en gaat na de poets om 16u00 weer openen.Minaret Qutab Minar blz 253. Prachtige 72 m hoge minaret in een prachtig park. Het is de oudste minaret van India ( opgericht in 1199 door moslims als overwinningstoren). Op de drie onderste donkerrode zandsteen verdiepingen staan teksten uit de Koran. De twee volgende verdiepingen bestaan uit wit marmer met ringen uit rode zandsteen. Deze steen in veelvuldig te vinden in India.250 roep inkom , fototoestel gratis.Dag 3 : Zaterdag 17 maart. Naar het treinstation voor een boeking voor een ticket naar Jaisalmer. Er is geen nachttrein meer vrij voor het einde van de volgende week. We kunnen niet nog een week in Delhi blijven hangen en besluiten om dan naar het toeristisch bureau Connaught Plaats te vertrekken en daar info gaan te vragen. Men weet ons een reis door Rajasthan aan te smeren, alle plaatsen aan te doen die we voorzien hadden aan te doen, met taxi met chauffeur, twee nachttreinen, kamelensafari, hotels en inkom van de parken inclusief.Rondrit in Delhi.Het Rode Fort ligt te ver weg in noordelijke richting, vermits we er niet kunnen komen. Er zijn optochten ed door de stad en het verkeer in die richting zit muurvast..Terug keer richting naar het zuiden, naar Delhi standbeeld.Humayuan’s Tomb 250roep.De Chauffeur zet ons terug af aan het hotel.Dag 4 : Zondag 18 maart.Delhi – Mandawa 617.Vertrek 9u00 Mandawa.Aankomst 15u00.Hotel Mandawa Castle , Wandeling door de oude stad , met zijn haveli’s , al of niet gerestaureerd zie 619 - 621.Dag 5 : Maandag 19 maart.Mandawa- Bikaner 595.Vertrek 8u00 .180 km.Aankomst 11u30.Hotel Sagar Lalgarh Palace Campus.Jounagarth fort tempel en tuinen van Ratan BahartWandeling door de oude stad.Bijna verloren gelopen door de wirwar van straatjes en de duisternis.Dag 6: Dinsdag 20 maart.Bikaner- Jaisalmer blz 569.Vertrek : 8u00.330 km.Aankomst 14u30.Hotel: Narayan Niwas Malka Prol.Bezoek aan de oude stad en het fort ( citadel ).Dag 7: Woensdag 21 maart.Bezoek aan Bada Bagh grafmonumenten.Naar de woestijn, aankomst 12u00.Hotel Manglam Resorts VPO Khuri nog een 50km van de Afghaanse grens????.Thee en kleine wandeling, bezoek aan enkele huizen.Eten en naar de barbier.16u30 kamelentocht door de woestijn ( 6 km ), zonsondergang aanschouwd.Kampvuur en eten.Slapen in de woestijn ( veel sterren, weinig geslapen, koud en soms wind). We hebben gedurende de nacht bezoek gehad van kevers, diertjes, ….. zo te zien aan de vele afdrukken onder ons bed in het zand.Dag 8: Donderdag 22 maart.Morgenstond in de woestijn, opkomende zon.Jos zijn verjaardag.Terugtocht naar het hotel, ontbijt9u30 terug naar Jailsalmer ( 45 km).Hotel: Narayan Niwas Malka Prol.Aankomst om 10u30.Douche ( woestijnstof!!!!) en wandeling door de benedenstad. Internetcafe.Oude Haveli’s , markt, spaarbekken.Dag 9 : Vrijdag 23 maartJaisalmer – Jodhpur, de blauwe stad. Vertrek 8u00. We nemen de zelfde weg als we gekomen zijn en draaien na een 100 km af naar het zuiden.295 km.Hotel Haveli Inn Pal Opp lake Gulab Sagar Near Clock Tower.Aankomst 13u00.Lunch en bezoek aan Umaid Bhawan Place. Dit is het nieuwe koninklijk paleis gebouwd in de jaren dertig. Het is ook nog een hotel en museum.Wandeling door de oude stad .Dag 10 : Zaterdag 24 maart.Jodhpur.Vertrek om 9u00 naar de burcht( Fort van Mehrangarh blz 558. Deze okergele burcht steekt majestueus( = Mehrangarh) boven de stad uit en ligt een 135 m boven de stad. De eerste start was in 1549 en de Maharadja’s hebben de burcht kunnen behouden, ondanks alle oorlogen, tot in 1940, wanneer ze naar een nieuw paleis , aan de andere kant van de stad verhuisd zijn, naar het Umaid Bhanwan Palace( zie hierboven). Het is nu een druk bezocht museum ( toegang 250 Rop, inclusief audio tour en fototoestel). Vanuit het kasteel krijgen we een mooi uitzicht over de stad met zijn blauwe huizen. Deze huizen zijn met Indigo gekleurd en worden paarsachtig blauw. Het goed voor de afkoeling van de huizen..12u00 naar Jawant Thada , een schitterend wit marmeren tempel. De tempel is volledig omringd door grafmonumenten van maharadja’s .20 roep + 50 voor de kamera.15u00 terug in het hotel. Computertijd voor de blog. ( nu nog erop zetten)

13:26 Gepost door Jos Claes in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-03-07

Bijna weg

Ja het is nog een paar dagen voor het vertrek.De info ben ik aan het doornemen en zo komt een beetje de beslissing , hoe en wat we gaan bekijken. Er is zoooo veel te zien.de koffer ( rugzak) staat klaar maar moet nog gevuld worden. Het zal wel los lopen.Vanaf donderdag, nee de vrijdag, dag van de aankomst in Delhi komt het eertste stuk vand blog.Veel leesgenot en de groetjes

20:10 Gepost door Jos Claes in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |